Wet Werk en Zekerheid
Misschien herken je de contracten vanuit je bijbaan: een nuluren- of oproepcontract, je eerste baan is op basis van een tijdelijk contract of je doet uitzendwerk. Wat dan belangrijk is om te weten is dat er een nieuwe wet aangenomen is door het kabinet: Wet Werk en Zekerheid. Dit betekent dat er voor bepaalde (tijdelijke) contracten veranderingen worden doorgevoerd. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid denkt op deze manier een betere balans te creëren tussen flexibiliteit en de zekerheid van een baan. Volgens www.ontslaghulp.com is het doel van deze wet om ontslagprocedures sneller, eerlijker en goedkoper te maken. Indirect zou dit dan moeten leiden tot minder werkloosheid.
Maar voor wie gaan deze veranderingen gelden? Mensen met een contract uit het volgende rijtje zullen waarschijnlijk wel iets merken:
- Proeftijd;
- Nuluren- of oproepcontract;
- Tijdelijk contract;
- Uitzendwerk;
- Concurrentiebeding;
- Payroll;
- Afloopcontract.
En wat zijn dan de belangrijkste veranderingen? Het eerste wat handig is om te weten is dat de wet als het ware in twee delen ingevoerd wordt. De eerste ronde is al geweest, want dat was namelijk per 1 januari. Vanaf deze datum is het volgende veranderd:
1. Uitzendkrachten en personeel met een tijdelijk contract maken na 78 dienstweken aanspraak op een tijdelijk arbeidscontract bij de uitzendorganisatie;
2. Een tijdelijk contract eindigt niet meer automatisch;
3. Loondoorbetalingsplicht wordt na zes maanden definitief (d.w.z. dat je recht hebt op loon, ook als je niet werkt).
Per juli zullen de andere veranderingen doorgevoerd worden:
1. Werkgevers kunnen niet zelf meer de ontslagroute kiezen;
2. Ontslagaanvraag bij het UWV moet binnen vier weken afgehandeld zijn;
3. Je krijgt transitievergoeding (een soort onkostenvergoeding, omdat er iets gaat veranderen) in plaats van een ontslagvergoeding;
4. Als je langer dan een halfjaar in de WW zit, zal je werk moeten aannemen dat beneden je niveau is;
5. Je krijgt minder lang WW-uitkering. Eerst kreeg je maximaal 38 maanden een uitkering, maar in 2016 zal dat verkort zijn naar 24 maanden.
Dit zijn nogal wat veranderingen en waarschijnlijk heeft dit ook gevolgen voor jou als je één van bovengenoemde contracten hebt. Het is raadzaam om even te checken wat er voor jou veranderd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarom heeft Het Ministerie speciaal gecreëerd met alle veranderingen: www.mijnwerkenzekerheid.nl/ Klik op het soort contract dat je hebt en de informatie verschijnt op je scherm.