Zelfverzekerd spreken
In Generatiekloof @ work vertelde ik je dat ik, als enige jongere vrouw, met wat oudere (en dus meer ervaren) collega’s werk. Nog steeds kan ik enorm goed met deze collega’s opschieten, maar ik heb ook gemerkt dat buiten ons kantoor de oudere collega’s soms niet zo’n hoge pet op hebben van een young professional. Dan wordt soms de uitdaging een stuk groter om deze collega’s te overtuigen van je standpunt.
Hier zijn een paar tips om zelfverzekerder over te komen:
1. Houd je stem laag
Laat ik eens met het tegenovergestelde beginnen: wat gebeurt er met je stem als je in paniek bent? Juist, die schiet omhoog. Door je standpunt op een rustige wijze met een wat lagere stem over te brengen, wek je vertrouwen bij een ander. Luister maar eens naar nieuwslezers: valt het je op dat zij een lage stem gebruiken en alles rustig vertellen? Wat zou je ervan vinden als bijvoorbeeld Wendy van Dijk net zo enthousiast het nieuws zou presenteren als dat ze The Voice of Holland presenteert?
2. Gebruik handgebaren om kracht bij je woorden te zetten
Een vuist maken, omdat je het over kracht hebt of op je vingers tellen tijdens een opsomming zijn voorbeelden waarmee je extra kunt overtuigen. Je lichaamshouding in een gesprek is net zo belangrijk als het verhaal dat je wilt vertellen. Ga je friemelen aan je kleding of pulken aan je nagels dan kun je onzeker of ongeïnteresseerd overkomen. Weet je niet waar je je handen wel moet laten? Vouw ze gewoon in elkaar en leg je handen ergens rustig neer (zoals op tafel of op je schoot).
3. Gebruik stilte in je voordeel
Heb je je wel eens ongemakkelijk gevoeld door een stilte? Gebruik dit in je voordeel tijdens een gesprek! Mensen krijgen namelijk de neiging om een stilte op te vullen, dus gaan ze meer vertellen. In een kort moment van stilte tijdens een presentatie kunnen mensen de belangrijke dingen op hen in laten werken. Daarnaast geef je een signaal af dat je zelfverzekerd bent over je onderwerp.
4. Lach!
Je bent met een serieus onderwerp bezig, maar dat betekent niet dat je daarbij boos hoeft te kijken! :-) Volgens Christine Clapp, een expert op het gebied van openbaar spreken van de George Washington University, wordt van een lach niet alleen je stem fijner om naar te luisteren, maar je komt ook vriendelijker, opener en kalmer over. Alle ingrediënten voor een zelfverzekerdere uitstraling!
5. Oefenen, oefenen, oefenen
Er wordt wel eens gezegd: hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Denk eens terug aan iets wat je eerst heel spannend vond, maar nu bijna automatisch doet? Voor mij is auto rijden daar een goed voorbeeld van: eerst vond ik het heel spannend om te doen, nu vind ik het juist heel leuk om een eindje te rijden! Dit geldt dus ook voor spreken, of dat nu in een gesprek is of in het openbaar. Hoe kun je dit dan oefenen? Probeer van te voren je argumenten op te schrijven en lees ze daarna nog eens over. Of vraag een collega/vriend/familielid eens te oefenen! Bonus: je kunt feedback vragen aan de persoon waarmee je oefent, zodat je weet waar je op moet letten.